Повече пари за земеделие, но отрязана помощ за животновъдите. Затова и

...
Повече пари за земеделие, но отрязана помощ за животновъдите. Затова и
Коментари Харесай

Губим ферми с часове

Повече пари за земеделие, само че отрязана помощ за животновъдите. Затова и земеделците не са удовлетворени от парите за бранша. Нашата продукция се изкупува или на доста ниски цени, или стоим по фермите, сподели пред Българска национална телевизия Бойко Синапов, представител на животновъдите.

Недоволството им е, че не е гласувана помощ за бранша поради войната в Украйна. Такава помощ има в съвсем всички европейски страни, както посочи Синапов.

Не ламтим единствено за пари, безапелационен бе той. За страдание браншът не работел директно с Министерството на земеделието и храните.

Губим ферми с часове, предупреди Бойко Синапов и прикани депутатите да слязат при фермерите. След Нова година евентуално ще има и митинг.

Росен Костурков, заместник-председател на комисията по земеделие в Народно събрание, уточни, че казаното от Синапов в огромната си част не е правилно.

С 500 милиона лв. повече се усилват парите за земеделието, а нарастването в бранша е двойно за последните 3 години. Парите обаче трябвало да се разпределят заслужено, по думите му. Опитваме се земеделието да стане дейно, сподели националният представител. Напрежението в бранша се подклажда политически, съгласно Костурков.

Проблемът е, че земеделието ни не е дейно, парите не се разпределят, както би трябвало, добави той. Едва 35% от свинското на пазара е българско, останалата част се внася.

Вчера от Българската земеделска камара желаеха незабавна среща с премиера Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на 28 декември, с цел да бъде разисквана неналичието на държавна политика за поддръжка на земеделското произвеждане.

Те настояват в бюджета за 2024 година да бъдат обезпечени 442 000 000 лева държавна помощ по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система поради войната в Украйна.

От БАК предизвестиха, че са в подготвеност за провеждането на безсрочни митинги от началото на 2024 година

Земеделският министър пък означи, че следващата година повереното му ведомство ще работи по важни законодателни начинания в бранш " Земеделие ", включително по закона за организация на разпоредбите за търговия във веригата на доставка на аграрни и хранителни артикули, закона за браншовите организации, закон за горите и нов закон за хидромелиорациите.

Той акцентира, че въпросите в бранша се вземат решение изцяло, като се обгръща агрохранителната верига, в основаните консултативни препоръки с присъединяване на браншовите организации и заинтригувани страни.

По данни на Министерство на земеделието и храните по схемата " Помощ в поддръжка на ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна "  за 2023 година са изплатени 426 млн. лева, като срокът ѝ е продължен до 30 юни 2024 година и е повишен оптималният размер от 250 000 евро на 280 000 евро.

От през вчерашния ден Министерството на земеделието започва и уебсайт за Стратегическия проект по земеделие и развиване на селските региони 2023 -2027 година

На него е показана информация за главния документ от новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз до 2027 година, покриващ цялата тема на директни заплащания и екосхеми, вложения в селски региони, пазарни ограничения, лозарска и пчеларска стратегия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР